Objavljeno v

Izdelava unikatnega nakita iz Fimo mase

fimo-masa-ročno-izdelan-unikatni-nakit-myunikat

Polymer clay (polimerna glina) je modelirna masa, ki je podobna plastelinu, katerega se verjetno še spomniš iz svojih otroških let. Masa je enostavna za oblikovanje, odlično se kombinira tudi z drugimi materiali, tako lahko iz nje ustvariš praktično vse, kar premore tvoja domišljija. Po zaključeni obdelavi jo spečeš v pečici, da postane trdna in je podobna izdelkom iz kakovostne plastične mase. Nakit iz polimerne gline je lahek in trden, večino izdelkov lahko nosiš tudi, ko si v stiku z vodo, če pa lepo skrbiš zanj, te lahko spremlja vrsto let.

V Sloveniji lahko najdeš več različnih proizvajalcev polimernih glin. Za FIMO maso si verjetno že slišala, saj je tudi najbolj pogosta in jo dobiš skoraj povsod (npr. tudi v Sparu). V času mojega ustvarjanja unikatnega nakita sem zasledila, da je na voljo tudi KATO polyclay, Premo! Sculpey, Pardo in Cernit. Vsaka izmed teh mas ima svoje lastnosti in prednosti, ki pa so zelo pomembne pri tem kaj želiš s končnim izdelkom doseči. Sama uporabljam naslednje:

FIMO maso

Fimo masa profesional_myunikat

Fimo masa je modelirna polimerna glina, ki jo lahko uporabljaš ne glede na to ali si začetnica ali profesionalka. Namenjena je za izdelavo unikatnega nakita, figuric, okraskov ali različnih dekorativnih predmetov. Na voljo imaš tri različne vrste FIMO mas, ki se med seboj razlikujejo v trdoti in efektu, lahko pa jih med seboj tudi poljubno mešaš in kombiniraš. Super je, ker ima v svoji barvni paleti zelo veliko različnih odtenkov.

FIMO SOFT – je bolj mehka in enostavna za oblikovanje, tako je primerna če si začetnica ali izkušena poznavalka.
FIMO EFFECT
– je  mehka in posebna po svojih efektih, saj ima številne različne učinke – pastelne barve, transparentne barve, metalik barve, barve z bleščicami, barva, ki se sveti v temi itd.
FIMO PROFESSIONAL
– je trša in bolj primerna masa za izdelovanje natančnih detajlov. Barve so bolj pigmentirane. Predstavlja izboljšano in preoblikovano linijo FIMO CLASSIC modelirne mase.

Pomembno!
FIMO maso pečemo v pečici na max. 110°C, cca. 30 min.
Brez težav jo lahko mešaš s Prado maso, vendar moraš obe peči na max. 110°C

Moje mnenje in izkušnja o FIMO masi…
Meni najljubša masa je FIMO PROFESSIONAL, saj mi pri izdelavi izdelka najbolj odgovarja, tako glede trdote, kot tudi barv. FIMO soft in effect so za moje ustvarjanje premehke in se mi hitro vse skupaj začne pacati. Super pa se obnesejo, če jih uporabljam v kombinaciji s FIMO Professinal.

KATO polyclay

Kato polyclay_myunikat

KATO polyclay je visoko kakovostna polimerna glina, katera velja za najboljšo med vsemi, primerna je tudi za ustvarjalce, ki so bolj zahtevni. KATO velja za najmočnejšo in najbolj obstojno polimerno maso. Med umetniki je priljubljena prav zaradi njenih odličnih delovnih značilnostih, saj se masa ne drobi in ne lepi, je enostavna za uporabo in ponuja unikatne žive barve. Odlična je za izdelovanje vsestranskih unikatnih izdelkov, zaradi svoje izvrstne obstojnosti in vzdržljivosti je namenjena izdelovanju prefinjenih detajlov. Od drugih mas se razlikuje po svoji trdoti, večji obstojnosti in odpornosti.

Pomembno!
KATO polyclay pečemo v pečici na max. 150°C, cca 30 min. NIKOLI je ne mešamo z ostalimi masami, saj se pečejo na različnih (nižjih) temperaturah.

Moje mnenje in izkušnja o KATO masi…
Poleg FIMO mase, najraje uporabljam še KATO, ki je super za izdelavo tanjših, trših in bolj elegantnih, prefinjenih izdelkov. Uporabljam jo predvsem pri izdelavi izdelkov iz tehnik, ki sem se jih naučila na delavnicah Klavdije Kurent. Edina pomanjkljivost je to, da ima samo 16 različnih odtenkov barv, zato si moraš vse ostale zmešati sama.

Pardo masa

Pardo_myunikat

Pardo masa je modelirna polimerna glina, kjer je proizvajalec je kot vezivo uporabil čebelji vosek in najboljše pigmente, zato naj bi veljala za kvalitetno maso. Pardo masa ponuja tri različne vrste mas, ki se med seboj razlikujejo v trdoti in barvah, lahko pa jih brez težav mešamo med sabo.

PARDO JEWELLERY CLAY – modelirna masa, z 69 različnimi odtenki se od ostalih razlikuje po svoji trdoti, saj je zelo mehka in lažja za oblikovanja. Primerna je tako za vsakega začetnika kot tudi izkušenega poznavalca.
PARDO ART CLAY – modelirna masa, katera ponuja 13 optimalno izbranih barv. Od ostalih mas se razlikuje po svoji trdoti, saj je malenkost trša. Primernejša je za oblikovanje kompleksnejših modelov, saj lažje obdrži svojo trdoto in fine robove.
PARDO MICA CLAY – profesionalna modelirna masa, katera ponuja 5 kovinskih odtenkov. Po svoji trdoti se lahko primerja s Pardo Art clay, ter je prav tako primernejša za izdelovanje bolj kompleksnejših modelov, njej končni izgled pa je sijajen in unikaten.

Pomembno!
Pardo maso pečemo v pečici na max. 120°C, cca 30 min, lahko jo brez težav mešamo s FIMO maso, vendar obe skupaj pečemo na max 110°C

Moje mnenje in izkušnja o Pardo masi…
Izmed vseh treh mas, sem jo uporabljala najmanj, čeprav ima veliko odličnih barv in je super za shranjevanje, saj je pakirana v plastičnih »škatlicah«. Najmanj jo uporabljam zato, ker se je ne dobi več v Ljubljani, saj barve najraje zbiram v živo, sploh v tem primeru, ko jih je ogromno. Glede peke in obstojnosti izdelka pa je primerljiva z izdelki iz FIMO mase.

Ti je bil prispevek všeč? Imaš zame še kakšno vprašanje?
Piši mi na tjasa.vodeb@myunikat.si in z veseljem ti bom odgovorila.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.