Objavljeno v

Najtežje si je postaviti svojo vrednost!

Čeprav moram že na začetku priznati, da imam odlične stranke, ki cenijo mene, moje delo in moje izdelke, pa vseeno pridejo vmes tudi kakšne, ki imajo drugačen pogled na vse to. Brez skrbi, sprejmem tudi mnenja teh in nikoli nikogar ne obsojam, če se ne strinja z mano. Vsak zase ve, kaj mu je všeč, koga bo podprl in v kaj bo investiral. Hkrati pa se tudi zavedam, da nisem vsem všeč in niti ne želim biti, saj sem to kar sem, z vsemi plusi in minusi, ki me delajo drugačno od ostalih.

Sem se pa v zadnjem obdobju velikokrat srečala z osebami, ki so se jim zdele moje cene previsoke in prav o tem bom danes podala svoje mnenje za katerim 110% stojim.

Zgodile so se velike spremembe
V zadnjih treh letih, odkar sem se odločila, da sledim svojim sanjam in hodim po svoji poti se je spremenilo zelo VELIKO! Od mojega pogleda na svet podjetništva, investicije v različna izobraževanja, predvsem pa kako spoštovati samega SEBE in vse svoje znanje. Večina tega ne zna in zato je situacija v Sloveniji in tudi drugod takšna kot je, žal.

Kakšen je bil včasih moj pogled na podjetnike?
Popolnoma drugačen, saj mi je bilo skozi moje odraščanje podjetništvo predstavljeno, kot da je to nek luksuz, ki ti je dosegljiv samo, če imaš bogate starše. Pa tudi to, da imajo vsi podjetniki veliko denarja, hude avtomobile, lepe hiše in da jim je vse dano na pladnju. Ja, točno tak je bil žal moj pogled na svet podjetništva, a le dokler se na to pot nisem podala tudi sama.

Čeprav mi je bilo velikokrat zelo težko, sem danes neizmerno HVALEŽNA, da mi moji starši niso dali bogastva na TRR računih, ampak so mi dali veliko, veliko več. Dali so mi neskončno ljubezen in prave vrednote za življenje in to je tisto, kar mi pomeni največ. Naučili so me, da je vedno potrebno biti iskren in pošten, jaz pa sem temu dodala še vztrajnost, ki je še ena izmed mojih vrednot. Prav s tem bogastvom pa lahko danes kreiram vse, kar si zaželim, saj tam kjer je moje srce, je tudi sreča in uspeh.

Služba in skok v podjetništvo
Preden pa sem zakorakala v podjetništvo sem eno leto hodila v službo, kjer sem se vsakih par mesecev tresla ali mi bodo podaljšali pogodbo ali ne, nato pa mi je bilo ob stavku, da nimam prave izobrazbe kristalno jasno, da tam nimam več kaj iskati, da je moja pot in moje življenje drugje. Ker sem se celo leto sproti tudi izobraževala in spogledovala s podjetništvom je bila odločitev povsem logična, da grem naprej po svoji poti.

Ampak tukaj se je vse skupaj šele začelo. Če je bilo v službi jasno kaj se dela vsak dan, kakšne so moje obveznosti in kdaj je plača na mojem TRR računu, pa se v podjetništvu vse to postavi na glavo. Kar naenkrat si odvisen sam od sebe, svojih idej, od tega koliko si vztrajen in koliko investiraš v svoj razvoj.

Najprej je zgledalo vse super, fino, fajn, potem pa se začel boj s samo seboj, kar je bilo zame najhujše. Velikokrat nisem vedela ali bi hodila naprej, nazaj ali bi se kar nekam skrila, saj je šele takrat pridrvelo na plan vse, kar sem in kar nisem vedela o sebi. Ko se danes spominjam te prehojene poti, si lahko sama sebi samo čestitam, da sem zmogla iti čez vse to, da sem v sebi našla moč in voljo, da sem šla preko vseh ovir, ki so mi dale spoznanje o tem koliko sem pravzaprav sploh vredna!

Res je, vredna sem!
Več kot eno leto sem od različnih ljudi poslušala stavek: »Tjaša ceni se, spoštuj sebe in svoje delo!« Seveda, najprej nisem razumela kaj mi pravzaprav želijo povedati, saj sem čutila, da je to tisto, kar si zaslužim. Nato sem se udeležila različnih izobraževanj in delavnic, ter spoznala, da mi je vse preveč samoumevno in da ne cenim dovolj svojega znanja in izkušenj. Razlog za to je bil, da sem se morala skozi celo življenje, na vsakem koraku vsem dokazovati, da sem dovolj dobra in da zmorem vse sama. Prav zato je bila tudi moja samozavest na nuli, saj nikoli nisem vedela kaj me čaka, če nekaj naredim narobe.

A danes je veliko mojih prepričanj drugačnih in tudi samozavestno stojim za vsem kar delam, hkrati pa se zavedam tudi svojega napredka, svojega znanja, vsega kar vlagam v svoj projekt, saj vse od A do Ž zaenkrat še delam sama.

Kakšna je vrednost mojega dela?
Zelo dobro se zavedam koliko je vreden moj čas in znanje, ki sem ga uporabila za postavitev spletne strani/trgovine, ki jo sedaj tudi vzdržujem in urejam. Tudi vsi blogi, e-novičke, objave na Facebooku, Instagramu so plod moje domišljije in mojih izkušenj. Zgodba zase, pa so tudi unikatni izdelki, saj se na koncu vsak odloča samo na podlagi slike, ki mora biti prepričljiva in vabljiva, a večina se ne zaveda, da je bila pot do te slike in končnega izdelka zelo dolga.

Pri izdelkih delo vedno poteka v več korakih:
– Najprej sem si na delavnicah nabrala dovolj znanja, da lahko sedaj uporabljam različne tehnike in z njimi delam kvalitetne izdelke.
– Sledi nakup materiala (Fimo masa, zaključki, škatlice, papir, ovojnice,..), različnih pripomočkov za ustvarjanje, mašin, orodij…
– Ideje, testiranje, izdelava različnih kosov, brušenje, poliranje, vrtanje, sestavljanje…
– In za konec še fotkanje izdelkov, pri katerih je potreben odličen fotoaparat, lightbox, različni pripomočki za dodatke na sliki,…
– Ko so izdelki poslikani, sledi urejanje slik v Lightroomu in Photoshopu, potem pa je potrebno še vse to, skupaj z vsemi opisi, naložiti v spletno trgovino.

Ko je opravljen ta del, pa se pravo delo šele začne, saj je potrebno poskrbeti še za ves marketing, oglase, različna sodelovanja, vodenje računov in še bi lahko naštevala, ampak predvidevam, da se večina že do tukaj izgubi.

Ko hobi postane posel
je potrebno s zaslužkom tudi (pre)živeti. Plačevati je potrebno vse mogoče prispevke in položnice, ter vlagati naprej v projekt, ne pa si s ceno izdelka samo pokrivati stroška materiala. Je pa res, da tako kot drugi hodijo v službo oz. delajo kar jih veseli, to počnem tudi jaz z vsem srcem in vso ljubeznijo, ki jo premorem. In vsak izmed nas bi moral biti za svoje delo nagrajen s plačilom. Zato za svojo vrednostjo izdelkov stojim 110% in če si že ena od ponosnih uporabnic mojega nakita, se ti v tem trenutku ISKRENO zahvaljujem, da me podpiraš na poti do mojih sanj.

Če pa se v tem trenutku vseeno ne strinjaš z mano, je tudi vredu, saj vem, da ima vsak izmed nas svojo pot, svoje izkušnje in svoj pogled na svet. Res pa je, da tisti, ki so v svojem življenju naredili vsaj kakšen korak na poti do svojih sanj, da me razumejo, me podpirajo in vejo, da se prav nič ne zgodi čez noč in da je tukaj ogromno, ogromno neprespanih noči, ogromno odpovedovanj in ogromno investicij v različne delavnice, izobraževanja in v ta projekt, saj želim tebi in svetu dati samo najboljše.

Na vsakem koraku, ki ga naredim sem zelo iskrena
saj si želim, da bi bilo moje delo in delo vseh ustvarjalcev prav tako cenjeno kot je npr. delo zdravnika, sodnika, direktorja podjetja ali kogarkoli drugega. Vsak izmed nas ima svoje znanje, se trudi na svoj način, gre po svoji poti in prav je, da drug drugega pri tem podpiramo in si pri tem ne mečemo polena pod noge. Predvsem pa se moramo VSI začeti zavedati, da smo unikatni in da nas prav naša ZGODBA dela še bolj unikatne, kajti ko me nekdo primerja z nekom drugim, sem kar malo žalostna, saj takrat vem, da ne pozna celotnega ozadja. Mogoče so kakšni izdelki med seboj podobni, a moja pot, moje izkušnje, moje znanje in celotna moja zgodba je DRUGAČNA in prav to je razlog, zakaj počnem točno to, kar počnem z največjim veseljem!

Denar = energija
Tako, kot sem energija jaz in kot si energija TI, je čudovita energija tudi denar, ki je ustvarjena za to, da doprinese lahkotnost v svet. Je pa res, da živimo v času, v katerem je cena za večino postala najpomembnejša. Večina spremlja samo cene in ve, koliko kaj stane, o resnični vrednosti izdelka ali storitve pa razmišlja zelo malo oz. vedno manj. A moramo se zavedati, da v zameno za naše plačilo vedno prejmemo energijo, ki nam lahko v nekem trenutku izboljša naše življenje. Je nekaj zaradi česar se danes, jutri, pojutrišnjem počutimo boljše in je nekaj, kar nam lahko popolnoma spremeni življenje. Naj denar končno postane naš najboljši prijatelj, zato ga cenimo in spoštujmo. In zavedaj se, da si tudi TI vredna imeti čudovite prijatelje v vseh oblikah.

 

Bodi unikatno in unikatna.
Objem, tvoja Tjaša

p.s. Ko si nisem dovolila, da je denar izgovor, sem tudi jaz skočila iz svoje cone udobja in si privoščila >> ta tečaj <<, ki mi je popolnoma spremenil življenje in pogled življenje.