Objavljeno v

Kako potekajo priprave na sejem?

sejem-kamnik-myunikat-tjasa-vodeb

Zadnjih 14 dni je bilo malo drugačnih in zanimivih, a hkrati zelo pestrih, saj sem po skoraj enem letu ponovno zapakirala svoj kovček z izdelki in se odpravila v »svet«. Z njimi sem se tokrat predstavila v sklopu festivala Kamfest, v Keršmančevem parku, v Kamniku, kjer smo ustvarjalci tudi letos dobili svojo ulico, da smo lahko pokazali svoje izdelke. Vendar letošnja ulica je bila (vsaj zame) še posebej čarobna, saj je zavila pod krošnjo dreves, katera so nas čez dan razvajala s senco, zvečer pa so nam poklonila poseben, z lučkami obsijan, ambient. Ja, bilo je igrivo in res čudovito. A brez vseh, ki so/ste se sprehodili mimo, vsega tega posebnega doživetja ne bi bilo.

Utrip iz umetniške ulice podnevi

01_Kamnik-Kamfest-mynikat-dan

Utrip iz umetniške ulice zvečer

02_Kamnik-Kamnfest-myunikat-noc

Zato najprej en velik HVALA vsem, ki ste me obiskali in se zaustavili pri moji stojnici, kjer ste z mano poklepetali in razvajali tudi sebe z mojimi unikatnimi izdelki. Resnično sem vam hvaležna iz srca, saj ste mi z vašo energijo in novimi idejami, dali zagon za naprej in novo potrditev, da hodim po pravi poti.

Nekaj foto utrinkov teh čudovitih dni:

Sem se pa danes odločila, da ti predstavim tudi malo več ozadja, kako pravzaprav poteka priprava na take in podobne dogodke, ki od mene zahtevajo mnogo več, kot samo tistih nekaj ur dobre volje in nasmehov, ter tipi top postavljeno stojnico.

Kako potekajo moje priprave na sejeme?

Začelo se je takole…
Že ko sem pred tremi leti prvič odločila za sejem, mi je bilo zelo pomembno, da moja predstavitev na stojnici deluje kot celota in da hkrati predstavlja mene, ki sem že od nekdaj drugačna in unikatna. Od takrat se tudi držim “mojih” barv, ki me predstavljajo tako na spletu, kot tudi na stojnici. Čeprav sem bila na samem začetku nad svojo stojnico zelo navdušena, se je tekom drugih predstavitev vseeno začela spreminjati.

Sejem_myunikat_01

Tako je bilo na stojnici čisto prvič.

Nato sem si SAMA, korak za korakom, doma izdelala vsa lesena stojala in vse pripomočke, ki sem jih potrebovala. Tako je trenutno moja stojnica skoraj v celoti izdelana HANDMADE, po mojih zamislih in načrtih, razen okroglih kovinskih pladnjev. Se pa v moji glavi že pletejo nove ideje za novo podobo in nova stojala, a o tem kdaj drugič, ko najdem nekoga, ki mi bo vse to izdelel. (Če ti poznaš koga, bom zelo vesela priporočila.)

Zelo zanimivo je tudi to, da sem na začetku hodila na sejem z enim malim vozičkom, takim kot ga imajo starejši ljudje za v trgovino, sedaj pa hodim z največjim možnim kovčkom. In v ta kovček je vse zloženo zelo natančno, lahko bi rekla do milimetra, da vanj spravim res skoraj vse, razen stojal, ki morajo stati pokonci. Zakaj je temu tako? Sejmi se običajno odvijajo na taki lokaciji, da ne moreš priti zraven z avtom, zato sem si jaz vse skupaj spakirala na način, da lahko sama in vse na enkrat odpeljem na mesto, kjer se sejem odvija. Tako spakirano je sicer zelo super, je pa v celoti veliko težje, saj ima tak kovček tudi svojo (ogromno) težo. Verjetno niti ne rabim omenjat, da zame predstavlja zelo velik izziv tudi to, ko ga moram dati v avto in iz avta.

Izbor izdelkov in postavitev stojnice v glavi
Preden pa vse skupaj zložim in spravim v kovček, ter se odpeljem na lokacijo, je potrebno narediti izbor med izdelki, saj vseh žal ne morem vzeti na stojnico. Ta korak je običajno tudi najdaljši, saj ga pripravljam zelo premišljeno in letnemu času primerno. Prav vsi moji izdelki pa so, tako doma, kot tudi na poti na sejem skrbno zapakirani v različne škatle in embalaže, da se kakšen izmed njih ne poškoduje. Med pripravami si tako ogromno izdelkov že vnaprej pripravim na različna stojala, npr. prstane, uhane in nekatere verižice, vendar je na samem dogodku še vseeno ogromno dodatnega dela s postavitvijo. Ampak to je tisti moj najlepši in najbolj sladek del, ko se lahko igram s postavitvijo in predstavitvijo.

Papirji in še tisoč in ena druga stvar
Poleg izdelkov pa je treba imeti še en kup papirjev ter takih in drugačnih malenkosti, ki so del vsega tega. Tudi to, ali je sejem na prostem ali v kakšnem zaprtem prostoru, pri pripravah igra veliko vlogo. Na začetku sem se glede vsega zelo lovila, zdaj pa imam kar se le da, že pripravljeno vnaprej in me čaka zapakirano v kovčku tudi tiste dni, ko nisem na sejmih in sem doma za računalnikom ali za ustvarjalno mizo.

Zaključek na stojnici
Zelo zabavno je tudi pospravljanje oz. pakiranje izdelkov na stojnici, saj je potrebno vse skupaj ponovno zložiti po pravem sistemu, da gre čisto VSE nazaj v kovček. Običajno ni težav, razen takrat, ko si na prostem in te lovi ali celo ulovi dež in potrebno vse pospraviti v parih minutah. Tako, da izzivi so vedno in vsak sejem prinese kaj novega.

Po zaključku vsakega sejma, pa je potrebno tudi doma še kaj pripraviti in pospraviti, tako da je običajno potrebnih še nekaj ur dodatnega dela.

Ker sem v zadnjem času dobila kar nekaj vprašanj, kako potekajo moje priprave na sejem, sem te z današnjim zapisom spustila v svoje ozadje, da si vsaj na približno predstavljaš, kako vse skupaj poteka in da je za to potrebno res veliko energije, katere žal tudi meni zmanjka, sploh če so sejmi prepogosti.

To pa je še moje iskreno mnenje o predstavitvi na stojnicah…
Svoje izdelke zelo rada predstavim v živo, saj je vseeno drugače, kot če jih vidiš samo na sliki. Tako, da mene osebno sejmi polnijo z energijo (če niso prepogosti), sploh kadar lahko klepetam s tabo ali kakšno drugo stranko, seveda pa pride tudi kakšen tak dan, ko imam že vsega dovolj. Ampak, tako v realnem življenju pač je. Tudi tukaj so dnevi, ko sem polna energije in lahko dam maksimalno od sebe, občasno pa pride tudi kakšen malo bolj čuden dan, ko prav čutim, da energija kar beži od mene.

Je pa tudi res, da vedno bolj obožujem svoj mir in čas, ko sem sama s sabo, da lahko v miru napišem blog ali ustvarjam nove izdelke. Zase lahko rečem, da so mi vse oblike dela in predstavitve fajn, ampak vedno je potrebno najti je pravo mero vsega, da karkoli počneš, počneš s strastjo, ne samo zato ker pač to moraš. Zato sem tudi v tem trenutku zelo hvaležna, da imam to možnost, da sem lahko občasno na obeh straneh stojnic in tako razumem kupca, kot tudi prodajalca.

Bodi unikatno in unikatna.
Tvoja Tjaša

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.