Objavljeno v

S pečenjem Fimo mase do končnega izdelka

Unikatni nakit, ki ga izdelujem iz polimerne gline (FIMO mase) se žal ne posuši na zraku, ampak ga je potrebno speči v pečici, na točno določeni temperaturi, ki jo zahteva proizvajalec mase. Po določenem času in temperaturi tako postane izdelek trden in pripravljen na zaključek in uporabo.

Ker je med moja sporočila je v zadnjem času priletelo kar nekaj vprašanj, med drugim tudi naslednje: »Zanima me, kje pečeš FIMO maso in katero pečico uporabljaš za to?« Ti bom danes povedala celotno mojo zgodbo o peki, o plusih in minusih, ter vsemu kar paše zraven.

Kako sem se lotila PRVE peke?
Začelo se je že pred leti, ko sem se prvič srečala s FIMO maso (živela sem še doma) in sem za mojo prvo peko uporabila domačo, kuhinjsko pečico, ki je bila super za pečenje hrane, ko pa sem dala pečt FIMO izdelke, se je zgodilo nekaj, kar nisem niti najmanj pričakovala. Oh ja, skoraj sem znorela, saj je šel cel dan ustvarjanja v NIČ!

Te zanima zakaj je šlo vse po zlu?
Ker pečica ni imela več oznak za točno temperaturo, sem jo nastavila na približno in tako vanjo vstavila en cel VELIK pladenj izdelkov. Saj verjetno veš koliko velik gre v normalno kuhinjsko pečico? Vse je bilo super, tudi časa do konca peke je bilo še kar nekaj, zato sem se usedla pred TV in gledala film. Kar naenkrat, pa se iz kuhinje zadere oči: »Tjaša, kaj delaš oz. pečeš, da se tako kadi?« Ojoj, panika! Pridem v kuhinjo, odprem pečico in iz nje se zakadi črn dim. Zgledalo je tako, kot da bi res kaj zakurila. Ko se je dim razkadil po kuhinji, sem pogledala na pladenj in na njem vse črno. Nič mi ni bilo jasno. Spraševala sem se, kje so sedaj vsi ti čudoviti barvni izdelki, ki sem jih dala notri? O njih, pa ne duha, ne sluha, saj je bilo vse zažgano, ker je bila previsoka temperatura v pečici. No, tako je zgledala moja prva peka izdelkov in zaradi nje, me je ustvarjanje s FIMO maso minilo za kar nekaj časa oz. let.

Po nekaj letih »pavze« od FIMO mase, me je zopet prijelo ustvarjanje. Ampak tokrat ne tako brezglavo, saj sem se pred samim začetkom oborožila z vsemi možnimi napravami, da sem lahko normalno delala.

Že na začetku sem se tako ODLOČILA, da izdelkov ne pečem več normalni, domači pečici:
– ker bi trajalo preveč časa, da bi se je pečica segrela,
– ker stara pečica niti ni imela več vidne nastavitve temperature, tako bi se mi spet vse zažgalo,
– ker ni najbolj zdravo, da pečeš v isti pečici hrano in FIMO maso, sploh če to delaš skoraj vsak dan in ne samo enkrat, večkrat

To je bila NAJBOLJŠA odločitev
Tako je padla odločitev, da si kupim MINI pečico v velikosti mikrovalovke, saj večje niti ne potrebujem. In še danes sem mnenja, da je bila to najboljša naložba! Najprej sem jo imela v dnevni sobi in me je motilo, da se je dim (sicer zelo malo viden, ampak je vseeno bil) širil po stanovanju. Nato sem jo prestavila na zastekljen balkon, kjer je še danes njeno častno mesto. Malo me je bilo sprva strah kako bo prenašala vse temperaturne spremembe, saj je pozimi tam mraz, poleti pa vroče, ampak po dveh letih še vedno dela brezhibno.

Zakaj mi je MINI pečica tako všeč in je ne zamenjam za nič:

1. ker se ZELO hitro segreje,
2. ker ima enostavno nastavitev temperature – ko jo enkrat nastaviš in če vedno pečeš isto maso, ta ostane na istem mestu, tako ni možno, da se ti izdelki zažgejo,
3. timer – najbolj top zadeva kar jih lahko obstaja, saj si nastaviš točen čas peke in ko je pečeno samo naredi CIIIN in vzameš izdelke ven,
4. smrad se ne širi po stanovanju, ampak ostane na balkonu, katerega pa lahko hitro prezračiš.

Pogled na kotiček z MINI pečico

Peka v pecici_myunikat_01

Peka v pecici_myunikat_02

Mini pekač za pečico

Peka v pecici_myunikat_03

Umazanija, ki je nastala v pečici s peko FIMO mase in še en razlog več, zakaj ne pečem v navadni, kuhinjski pečici.

Peka v pecici_myunikat_04

November 2021 in DOPOLNITEV zapisa, saj je bil po 8-ih letih čas, da dobim novo sodelavko.

A moram priznati, da je bil kar velik izziv izbrati pravo, saj je bila ponudba res ogromna, moje zahteve pa veliko večje, kot pred 8 leti. Od najcenejše, najmanjše, najmanj močne, do velike – elektronske,… Tudi razlika v ceni je temu primerna, ampak po prvem mesecu skupnega sodelovanja, pa lahko že rečem, da sem uspela izbrati pravo. To je ona, moja najljubša NOVA sodelavka.

peka-nakita-v-pecici-moja-nova-sodelavka_web

Ti je bil prispevek všeč? Imaš zame še kakšno vprašanje?
Piši mi na tjasa.vodeb@myunikat.si in z veseljem ti bom odgovorila.

Kaj je polymer clay? Preberi prispevek >> TUKAJ!