Objavljeno v

Znanje je moč in z njim je prihodnost lepša

Zadnje obdobje je bilo zelo pestro, saj je bilo polno novih izzivov in priložnosti, ki sem jih želela izkoristiti – VSE! Prav zato je bilo tudi malo manj zapisov, manj mojih osebnih izpovedi, ampak to ne pomeni, da me je minilo in da tega ne bo več. O bo, bo in to še zelo VELIKO, saj se beležka z mojimi idejami z dneva v dan bolj polni. Pa vendar, z vsemi mojimi zapisi ti želim dati nekaj več, zato včasih traja malo dalj, da ga napišem iz sebe, iz srca in ne zgolj zato, ker ga pač moram.

Prav zato sem v tem trenutku izjemno hvaležna, da lahko sama odločam o tem kaj moram in kdaj moram kaj narediti, saj pridejo trenutki, ko iz sebe ne spravim nič in pridejo trenutki, ko bi lahko samo pisala in pisala. Zato vsak tak trenutek izkoristim maksimalno za pisanje ali pa ustvarjanje, saj je običajno tako, da ko mi nekaj ne gre, mi gre tisto drugo.

O tem kako pravzaprav poteka moj dan, kaj vse počnem, pa tudi že nastaja zapis in ti ga razkrijem kmalu, saj včasih ni vse tako rožnato, kot se vidi navzven, pa čeprav na večino stvari gledam zelo, zelo pozitivno. Ampak več o tem kmalu…

Bili so trije dnevi, 13. marec, 16. marec in 17. marec,
ki so bili zame zopet nekaj posebnega in čeprav se mi zdi kot, da je bilo to ravno včeraj, sem v tem trenutku ugotovila, da je od takrat minilo že mesec in pol. (O jooj, kam čas beži.) Ja, tudi letos se je v Mariboru odvijal Kreativni teden, tokrat že petič in seveda sem se ga morala udeležiti tudi jaz. Če sem iskrena sem ga že komaj čakala, saj je to tudi zame en zelo poseben dogodek z različnimi delavnicami in različnimi mentorji/umetniki, od katerih se lahko učimo vsi. Sama sem bila tam prisotna že tretje leto zapored. (Tako sem uživala  >> prvič <<, tako pa >> drugič <<)

Torej, če me spremljaš že nekaj časa, potem veš, da mi ogromno pomenijo izobraževanja, osebna rast, razvoj in napredovanje, če pa me bereš prvič, si to izvedela sedaj. In čeprav sem v zadnjih štirih letih, ko sem zaplula v svet Fimo mase obiskala že OGROMNO različnih delavnic (več >>TUKAJ <<), pa se jih še vedno, vsakič znova zelo razveselim kot mali otrok, saj vem, da se bom zopet naučila nekaj novega, nekaj drugačnega, nekaj kar do sedaj še nisem vedela in znala.

Kajti, tudi ko imaš enkrat že veliko znanja, tudi ko imaš mnogokrat občutek, da veš že popolnoma vse, se ti vsakič, ampak res vsakič odpre en nov pogled, ki ti da neko novo izkušnjo, neko novo znanje. Torej, NIKOLI si ne reči, ah saj jaz to že vem, jaz tega ne rabim. Investicija v znanje je tako VEDNO najboljša naložba za boljše in lepše življenje! VEDNO!

 Foto: Moji izdelki iz Kreativnega tedna z Artom v Mariboru

Znanje-je-moc-in-z njim-lepsa-prihodnost-Maribor-art-1

Foto: Skupinska slika vseh ustvarjalk iz petkove delavnice

Kako sprejeti (pravilno) odločitev za investicijo v delavnico?
Če bi bilo po moje, bi bila na vseh možnih delavnicah, seminarjih, ampak žal ne gre, ker imam tudi jaz omejen buget in čas, ki ga lahko namenim temu. Zato se vedno odločam glede na to kaj v tistem trenutku najbolj potrebujem za rast, za napredovanje in za mojo pot proti cilju. Ni vsak trenutek primeren za vse, tako da jaz pri odločitvah poslušam SAMO sebe (ne prijateljice, ne sosede in tudi ne partnerja), svojo intuicijo in zaenkrat me to zelo uspešno pelje naprej.

Ko se odločam za obisk delavnice (v tem primeru delavnice iz Fimo mase) mi je ZELO pomembno KDO jo vodi, KAJ dela, KAJ me lahko nauči, KAKŠNI so končni izdelki, KAKŠNE so tehnike in KAJ vse to pripomore pri mojem razvoju, ko se korak za korakom sestavljajo koščki v mojem mozaiku izobraževanja. Pred delavnicami običajno raziščem vse, saj me zanima če mi celoten koncept ustvarjalca pravzaprav sploh odgovarja. Lahko bi rekla, da sem zelo izbirčna, ampak z razlogom, saj točno vem kaj si želim in kaj hočem.

Torej, ko se odločaš za delavnico, katerokoli, si izberi tisto, ki jo začutiš, pri kateri vidiš, da mora biti del tvoje zgodbe. Res je, na začetku greš na različne, probavaš in se iščeš. Tudi jaz sem to počela in še vedno počnem, pa ne samo enkrat, velikokrat. Sem pa našla tiste prave in z ljudmi, ki imajo podoben pogled na svet, podobno razmišljanje, predvsem pa so to ljudje, ki me ne obsojajo, ampak mi nesebično pomagajo! To pa je tisto, kar vsi najbolj potrebujemo!

Naj pa ti bo že v začetku jasno, da nam nikoli ne bodo vsi všeč in tudi mi nikoli ne bomo vsem všeč, VEDNO pa bomo našli svoje ljudi, ki nas bodo podpirali, ki bodo v nas videli nekaj več. Ti nam bodo stali ob strani ne glede na vse in šli bomo skupaj proti ciljem, skupnim ali vsak k svojim.

Delavnice v živo ali preko spleta?
Trenutno večina delavnic že poteka preko spleta, kar je super saj lahko prihranimo veliko časa in tudi denarja, je pa zelo odvisno od tega kaj se želiš naučiš, je to storitev ali želiš izdelati nek produkt. Na tem področju imam že ogromno izkušenj, saj sem sprobala in testirala vse, tako da sem si glede tega tudi izoblikovala svoje mnenje.

Preko spleta običajno poslušam različna predavanja, izobraževanja pri katerih ni nujno, da se vozim na drug konec Slovenije, ampak si lahko kar iz naslonjača zapisujem vse kaj je uporabno in koristno zame. Pri tem mi je zelo všeč, da lahko to počnem tudi ponoči, ko imam mir in lahko intenzivno razmišljam (sem nočna ptica, tako da je to zame popolnoma normalno). Ta oblika dela meni zelo ustreza, ni pa moje mnenje enako, če je potrebno izdelati kakšen produkt oz. izdelek.

Enako sem sicer poskušala tudi pri izdelavi izdelkov, ko sem se želela učiti preko spleta, a sem hitro ugotovila, da jaz za izdelavo izdelkov potrebujem delavnice v živo, kjer lahko izdelek vidim in ga potipam, ter še dodatno kaj vprašam. Kajti ko si začetnik nekaterih stvari nimaš pojma kako in na kakšen način se jih lotiš, vendar na različnih delavnicah to znanje zelo hitro osvojiš. Običajno (če znaš opazovati) pa vidiš še mnogo več kot samo to, saj je končni izdelek sestavljen iz veliko korakov in majhnih trikov, ki pa jih je v video posnetkih težko zaslediti, sploh ko znanje šele pridobivaš.

Sem pa v zadnjih štirih letih, ko imam za sabo že 33 različnih delavnic, na katerih sem pridno nabirala novo znanje prišla tudi do tega, da si sedaj kdaj pa kdaj pogledam tudi kak video preko spleta, saj me zanimajo samo še kakšni delčki navodil, ki jih potem zapakiram na svoj način.

Torej, samo od nas je odvisno kaj nam odgovarja, v kaj in na kakšen način bomo investirali. Nismo vsi za vse in prav je tako. Kar pa v vsakem primeru ostaja enako je to, da je investicija v znanje VEDNO najboljša naložba za boljše in lepše življenje! VEDNO!

Več o tem kako se je skozi izobraževanja razvijala moja pot, moja ljubezen do izdelave nakit, kako sem dojemala moje delo v službi in kako me je vse skupaj odpeljalo na pot po kateri hodim danes, pa že v enem izmed prihodnjih zapisov.

Bodi unikatno in unikatna.
Objem, tvoja Tjaša

p.s. Uresničila sem si svojo VELIKO željo, >> TUKAJ << si preberi katero in kako.